Waarom vers vlees voor hond en kat?

 

Waarom rauwe vleesvoeding?

Als je kiest voor rauwe vleesvoeding, kies je voor voeding die past bij het verteringsstysteem van een (opportunistische) carnivoor (vleeseter) zoals een hond en kat. Er wordt wel eens beweerd dat een hond een omnivoor (planten- en vleeseter) is en geen carnivoor, maar als je naar het verteringsstelsel en het gebit kijkt klopt dat niet. De darmen zijn wel iets beter aangepast op plantaardig voer dan bij een kat, de term opportunistische carnivoor vind ik dan ook het beste bij een hond passen. Als hij de kans heeft, eet hij ook plantaardig voedsel, maar dat betekent niet dat een hoofdzakelijk plantaardige voeding het beste is. Katten zijn nog duidelijker carnivoor en hebben minder tot geen behoefte aan plantaardig voedsel.

Waarom is het zo gezond?

  • Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:
  • er zitten goede bacterien in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer
  • het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacterien en parasieten minder/geen overlevingskans hebben
  • het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam
  • het belast de organen minder
  • de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kvv-merken wel synthetische vitamines toevoegen)

Een vergelijking tussen brok en vers vlees vind je in het artikel Brok vs Rauw.

Wat merk ik daar dan van?

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:

  • geen jeuk meer
  • niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)
  • minder vaak naar de de dierenarts
  • mooiere vacht
  • geen oorontstekingen meer
  • geen volle anaalklieren meer
  • minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen
  • minder vaak wormen en/of vlooien
  • minder hyperactief, maar wel actief

Hoe kan dat?

Doordat verhitte voeding zorgt voor veel afvalstoffen, worden de afvalstoffen op verschillende andere manieren uitgescheiden, bijvoorbeeld via de interne organen, via de vacht (doffe vacht, jeuk, stank), via de darmen (daar kan het dier winderig van worden), via de oren (oorontsteking). Daarnaast is de ontlasting op verhit voer te zacht om de anaalklieren uit te drukken, maar een goede vers vlees drol zorgt er vanzelf voor dat de anaalklieren leeggedrukt worden. De functie van de anaalklieren is om een geurtje mee te geven aan een drol, zodat anderen die de drol ruiken weten van wie die is. Als de ontlasting te zacht is, lukt dit niet, en blijft de geurstof in de anaalklieren zitten.

Hoe te beginnen?

In de gebruiksaanwijzing voor kvv kun je lezen hoe het werkt als je complete rauwe vleesvoeding wilt geven. Daar zit als het goed is alles in wat de hond of kat nodig heeft en dat is helemaal gemalen. Maar je kunt ook zelf samenstellen, dan voer je vlees, botten, organen en eventueel meer in de juiste verhoudingen. Hoe dat moet kun je lezen in het artikel over Zelf samenstellen.

Wat is KVV?

 

Wat is kvv?
Kvv staat voor kant en klaar vers vlees. Alle ingredienten die je hond, kat of fret nodig heeft zijn vermalen in de juiste verhoudingen in de vorm van een worst, hamburger of vleesblokjes en daarna diepbevroren. Je hoeft alleen maar de juiste porties te bepalen en deze in de voerbak doen.

Hoe werkt het?
1. Bewaar de kvv in de vriezer.
2. Verdeel de kvv in porties van de juiste hoeveelheden voor je dier, door het te zagen of deels te laten ontdooien en dan te snijden.
3. Haal de dag vantevoren de maaltijd uit de vriezer, leg deze in de koelkast om te ontdooien.
4. Voordat je de maaltijd geeft, laat je deze even op temperatuur komen buiten de koelkast. Dit hoeft niet perse, maar voor veel honden/katten wel prettiger.
Hoeveel en hoevaak voeren?
De volgende richtlijnen gelden voor kvv en voor zelf samenstellen, je kunt de exacte hoeveelheden aanpassen aan de behoefte van het dier. Wordt je dier te dik, dan geef je wat minder en vice versa.

Welk dier? Hoeveelheid per dag Hoevaak?
Pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht
4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht
7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht
10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht
tot 3 maanden: 4 keer per dag,
3- 6 maanden : 3 keer per dag
6- 12 maanden:  2 keer per dag.
12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond 20-30 gram per kg lichaamsgewicht.
Actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht
1 of 2 keer per dag
Kitten 80 tot100 gram per kg lichaamsgewicht 3 a 4 keer per dag
Volwassen kat 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende kat: 60-80 gram per kg lichaamsgewicht
2 keer per dag
Fret 60 tot 80 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende fretten: 60-100 gram per kg lichaamsgewicht
2 of 3 keer per dag

Overstappen van brok naar vers
Voor veel honden is de overstap simpel en kan dit zonder problemen in een keer. Voor sommige honden is het wat lastiger, als ze bijvoorbeeld gevoelige darmen hebben. Voor deze honden wordt vaak aangeraden om te laten wennen aan rauw vlees, door in het begin er wat kokend water overheen te gooien. Let er dan wel op dat het bot goed gemalen is en er geen stukken bot inzitten, want verhit bot kan scherp en lastig verteerbaar worden.

Voor katten is de overstap soms lastig, omdat het vaak eigenwijze eters zijn. Je kunt de kvv overgieten met kokend water om het wat geuriger te maken of er iets heel erg lekkers doorheen mengen en dat langzaam te verminderen.

Een optimaal menu
Een optimaal menu bestaat uit

  • minimaal 4 diersoorten per maand
  • af en toe vette vis (ongeveer 1 keer per week is prima)
  • af en toe een eitje
  • voor de hond een beetje groenten 
  • voor de hond zo’n 10% pens

Termen op de verpakking
Er worden verschillende termen gebruikt door de fabrikanten, hier een korte uitleg.

Compleet
Als er ‘compleet’ in de naam van de voeding staat, is er een mix van voedingsstoffen toegevoegd (een premix) of zijn er analyses gedaan waaruit blijkt dat alle essentiële voedingsstoffen er in voldoende mate inzit. 

Enkelvoudig
Deze term wordt op verschillende manieren gebruikt. Soms betekent het dat er maar 1 diersoort inzit, je moet dan afwisselen tussen verschillende diersoorten om compleet te voeren. Soms betekent het dat het in zijn geheel niet compleet is, ook niet bij afwisseling van diersoorten, omdat niet alle vleesproducten (bot, orgaan, spiervlees) erin zitten.

Mix
Dit betekent dat er meerdere vleesproducten gemalen en gemixt zijn. Eigenlijk zijn alle kvv’s een mix. Het zegt niets over het wel of niet compleet zijn.

Calcium in kvv: hoeveel moet er in zitten?

Steeds vaker komen er rauwe voedingen op de Nederlandse en Belgische markt die te weinig calcium bevatten. Voor pups en kittens is het extra belangrijk dat er genoeg calcium in de voeding zit. Als het goed is staat het percentage calcium op de verpakking, maar helaas hebben niet alle fabrikanten hun voeding laten analyseren op het calciumgehalte.

Calcium kvv analyse

Hoeveel calcium moet er in kvv zitten?

  Minimaal %calcium Maximaal %calcium Max verhouding calcium/fosfor*
Volwassen honden 0,3% 1,2% 2/1
Pups tot 14 weken en dragende teven 0,5% 0,7% 1.6/1
Pups vanaf 14 weken 0,5% 0,8% 1.6/1
Volwassen katten 0,3% 2/1
Kittens en dragende katten 0,5% 1.5/1

De percentages zijn afgerond en gebaseerd op een voedingen met 1900 kcal/kg (kvv’s met ongeveer 14,5% vet)
* De verhouding bereken je zo: %calcium gedeeld door %fosfor.

Verdere richtlijnen 

  • Er moet meer calcium dan fosfor in zitten. 
  • Wordt er geen calciumgehalte genoemd? Risico! Weet je zeker dat je de fabrikant vertrouwt?
  • Het gehalte aan bot is wat anders dan het calciumgehalte. 15% bot kan tot hele verschillende calciumgehaltes leiden, afhankelijk van o.a. diersoort en slachtleeftijd.

Te weinig calcium

Het komt voor dat een voeding geen of te weinig calcium bevat, ook al zegt de fabrikant dat deze compleet is. Als je deze voeding als enige voeding of als hoofdvoeding voert, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zeker voor pups en kittens, maar voor volwassen dieren op de langere termijn ook. Dan ontstaat het zogeheten All Meat Syndrome en dat kan ernstige gevolgen hebben.

Rauwe voedingen die op dit moment als compleet worden verkocht, maar te weinig calcium bevatten zijn onder andere:

Deze merken noemen het calciumgehalte niet eens, wat het nog lastiger maakt om het te beoordelen. Aan de samenstelling te zien zit er veel te weinig calcium in.

Verder zijn er veel merken die mixen met verschillende calciumgehaltes, hier zitten vaak ook mixen tussen met te weinig (en ook mixen met teveel calcium) voor pups.

Te veel calcium voor pups

Ook dit is nog een mogelijkheid. Vooral voor pups van grote rassen. Pups kunnen het overschot aan calcium nog niet het lichaam uitwerken, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Bij grote rassen leidt dit tot groeipijn en andere botproblemen. Daarom is het belangrijk om niet teveel calcium te voeren. Een calciumgehalte onder de 0,8% zal in de meeste gevallen geen groeipijn veroorzaken.

Ian Billinghurst (dierenarts en bedenker van het concept BARF) schreef in zijn boeken dat er geen problemen kunnen ontstaan als rauw bot als calciumbron wordt gebruikt. Echter blijkt dat pups wel groeipijn kunnen krijgen op rauw bot, dus ook bij kvv en een zelf samengestelde menu moeten we bij pups erop letten dat er niet teveel calcium inzit.

Teveel calcium voor volwassen honden en katten

Voor volwassen honden en katten geeft een hoog calciumgehalte geen blijvende problemen, zij werken het overschot aan calcium hun lichaam uit via de ontlasting. Je zult dan merken dat de ontlasting te hard wordt. Dit is vervelend en soms pijnlijk, maar levert geen lange termijn risico’s. Is de ontlasting te hard? Kies dan een ander merk of vul de voeding aan met groenten en/of spiervlees.

Bij het afwisselen van mixen

Wissel je mixen af? Dan is het niet erg als er een mix tussenzit met teveel of te weinig calcium, het gaat namelijk om het gemiddelde. Als je een pup de ene dag een mix met 0,9% calcium voert en de andere dag een mix met 0,5% calcium, voer je gemiddeld gezien niet teveel calcium. En als je een kvv met 0,5% calcium voert, kun je ook best eenmaal per week een vleesbot geven zonder dat het problemen geeft.

Een heel hoog calciumgehalte kan wel leiden tot te harde ontlasting de volgende dag.

 

Wil je meer weten?
Lees dan ook Calcium in kvv – de verdieping. Hierin wordt verteld:

  • Waarom een analyse niet altijd betrouwbaar lijkt te zijn
  • Waarom het percentage bot niet goed voorspelt hoeveel calcium erin zit
  • Waardoor het calciumgehalte bij mixen van grote diersoorten vaak afwijkt
  • Hoeveel fosfor er in de kvv moet zitten
  • Waarop de richtlijnen gebaseerd zijn

bron: https://www.voerwijzer.com/rauwe-vleesvoeding/

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.